Vita non est vivere sed valere vita est

Japp så är det, fritt översatt, ”Att leva är inte bara att överleva, utan att leva väl”. Ibland ger svenskan möjligheter i språket i och med dess dualitet. Även om möjligheter till tolkning kan vara farliga, så är det praktiskt ibland.

Skall i helgen upp till Malwas 20års Jubilée i Norrköping. Och jag ser verkligen fram emot det. Det skall bli skönt att komma ut lite. Att få släppa livet ett tag och njuta av friheten.

På tal om frihet, jag var nästan helt fri från sömn i natt, och jag sitter och gäspar stort medan jag skriver. Lade mig tidigt för att få lite extra vila.

Och jag var trött !

Men efter 3 timmar i horizontalläge gick jag upp och gjorde mig lite grönt tea.
Sedan lade jag mig igen och låg i alla fall 3 timmar till och vred mig i sängen.
Det är lite som om det är något som hållet sinnet kvar i den vakna världen, det går inte att sjunka ner i sängen, sömnen, och omfamnas av sina drömmar.
Funderingar, tankar, drömmar, längtan, fantasier, allt motverkar de sömnförsöken.

Men vad är att leva väl, ur ett ekonomiskt perspektiv lever jag väl, jag har mat för dagen, räkningarna blir betalda, och kläder har jag på mig. Inte mycket mode, men det är mitt eget val, jag är den jag är helt utan försköning. Jag klär mig ordnat, och till en vettig kostnad.

Jeansen behöver inte kosta skjortan, eller vice versa.

Jfr. Abraham Maslowsbehovstrappa. ( båda från Sv. Wikipedia )

Så ur ett rent fysiskt perspektiv lever jag väl.

Tycker väl att denna trappan är lite för enkel, för dess innehåll torde ju även vara beroende av individens egna val. Tror likt många med mig att denna teori är lite väl generell, men som en fingervisning om individens behov tror jag att den fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.