Valkompass ( Stockholms läns landsting ) – Vad tycker Christopher Frantz (MED)

SVTs Valkompass – Stockholms läns landsting


Bygg östliga förbindelsen för bil och spårväg mellan Nacka och Lidingö under Saltsjön
Ja, en mycket bra idé, till att börja med Ja till Östlig Förbindelse, vidare så skall vi värna Stockholms särart, statsbild och givet även miljö varför en tunnel är att föredra framför alternativet.


Återinför en särskild tunnelbanepolis i Stockholm
Ett ganska bra förslag om än kontroversiellt, exakt vilka befogenheter har denna tunnelbanepolis? Rent generellt är emellertid ambulerande poliser inte en dum idé alls, och närvaron som sådan borgar för en säkrare kollektivtrafiksmiljö.


Inför säkerhetsklassade vårdplatser för aggressiva patienter och besökare
Jag kan först tycka att det är extremt sorgligt att det skall behövas, men ja, så länge sjukvårdspersonalen är med på de noterna så skriver jag gärna en hel symfoni.


Sälj Gamla Karolinska-sjukhuset för att bygga bostäder
Det är en mycket, mycket dålig idé, och Nya Karolinska ett politiskt prestigeprojekt som byggts utan att sjukvårdens representanter tillåtits delta i processen. Det har resulterat i ett akvarium, som i flera fall är direkt olämplig som vårdinrättning.
Så Nej, Gamla Karolinska skall vara kvar och vara en del av Stockholms läns vårdkapacitet.


Minska antalet vårdval inom Stockholms läns landsting
Nej det är ett mycket dåligt förslag, vårdvalssystemet ger patienter möjlighet att välja mellan olika vårdgivare. Dessutom ger det vårdgivare möjlighet att etablera i länet, en inskränkning av vårdvalssystemet kommer inte bara kosta jobb, utan även närhet mellan patient och vårdgivare.


Papperslösas rätt till subventionerad vård skall tas bort. 
Det är ett ganska bra förslag och handlar dessvärre om prioriteringar. I politiken ställs grupp mot grupp, och klarar inte landstinget av sina kärnuppgifter så skall det inte heller spendera pengar på saker som inte hör till kärnuppgifterna.


Vårdpersonal skall ha rätt att vägra utföra aborter
Nej, det är ett mycket dåligt förslag, ideologi och religion har inte i sjukvården att göra. I ett sådant fall anser jag att vårdpersonalen bör välja en annan specialkompetens.


Missbrukare ska erbjudas fritt utbyte av sprutor 
Ja, det är ett mycket bra förslag, helt enkelt för att följdsjukdomarna kort och gott kostar mycket mer, samtidigt som en vårdkontakt i det långa loppet kan resultera i att missbrukaren kan finna stöd och kraft att ta sig ur sitt missbruk.


Anställda i vård och omsorg ska ha rätt till heltid
Det är ett ganska dåligt förslag, intentionen kanske är god, men effekten blir en situation som lämnar övrigt att önska. Rätt innebär inte att det är rätt för alla. Låt individen, arbetsgivaren styra och i förekommande fall  även marknaden.


Inför avgiftsfri screening för prostatacancer för män över 50 år
Det är ett intressant och ganska bra förslag, då det är billigare för sjukvården och bättre för individen att upptäcka en cancer tidigt. Emellertid måste detta i så fall vare en frivillig möjlighet, och inte ett tvång.


Den högspecialiserade vården ska samlas på ett fåtal sjukhus
Ja, det är ett mycket bra förslag, det bygger vidare på ett nära samarbete mellan
utbildning och forskning, dvs, det som en gång Gamla Karolinska var. En institution där sjukvården, forskningen och utbildningarna gavs möjlighet att bidra till varandras verksamheter och utvecklas tillsammans.


Vinstutdelning ska inte tillåtas inom skattefinansierad sjukvård
Detta är ett mycket dåligt förslag, varför mäts verksamheten över huvud taget utefter sin vinst, är det bättre att äska mer pengar på grund att man går med förlust. All verksamhet skall bedömas utefter sin produktion, inte efter vad den inte gör av med i fråga av ekonomi. Det kan tänkas ses som ett problem i sig, men om en privat skattefinansierad vårdinrättning producerar fler friska patienter och samtidigt gör det till en lägre kostnad än dito offentlig, varför skall den straffas för det?


Tandvård ska jämställas med övrig sjukvård och finansieras av skatten
Det är ett intressant och i alla fall vid första ögonkastet ett ganska bra förslag, sannolikt inte helt enkelt att genomföra. Oral hälsa är lika viktig som annan hälsa, därtill kommer att vissa sjukdomar även påverkar munhälsan, så det är definitivt en fråga värd att reda ut. Emellertid är det en fråga jag behöver läsa på mer om för att få klarhet i hur förslaget ser ut i sin helhet. Men frågan är intressant och jag behöver läsa på mer, erkännes.


Fler privata alternativ ska finnas i vården
Ja, det är ett mycket bra förslag, möjligheten till lokal och nära vård på samma sätt som ett utökat vårdval är en mycket bra idé.


Regionens/landstingets bidrag till kulturell verksamhet skall tas bort 
Ja, det hör inte till landstingets kärnuppgifter.


All kollektivtrafik ska vara kameraövervakad
Ja, det är dessvärre ett mycket bra förslag, tråkigt nog.


Kollektivtrafiken ska vara avgiftsfri och betalas via skatten
Nej det är ett mycket dåligt förslag, avgiftsfri kollektivtrafik bygger på att landstinget har obegränsade medel eller ett överflöd, så är inte fallet.
Förslaget är i dagsläget en ren utopi och ett politiskt luftslott.

Gårdsförsäljning av egenproducerat öl och vin ska tillåtas
Ja det är ett mycket bra förslag som skapar förutsättningar för småföretagare att utveckla sin verksamhet och förbättra sin avkastning genom att förädla sina råvaror. Dessutom öppnar utvecklingen av verksamheten upp för skapandet av flera jobb.

En regional skatt ska tas ut av industrier som använder lokala naturresurser
Nej, det är ett mycket dåligt förslag, det gynnar varesig regionen långsiktigt eller innevånarna kortsiktigt. Det är snarare ett effektivt sätt att döda verksamheter, skapa arbetslöshet och vidare bidra till att industrier flyttar utomlands.

Vilka av följande områden i landstingets budget skall prioriteras?
Jag har valt att inte kryssa i dessa, då frågan är ställd så att den för mig blir omöjlig att besvara. Jag upplever flera av valen som att jag får välja på syre, vatten och näring, vilken skall bort?

Jag vill ha en vässad stat, och i detta fallet ett vässat landsting som ägnar sig åt kärnuppgifterna och avveckla uppdrag och byråkrati som ligger utanför dessa. Det innebär rent praktiskt praktiskt ett fokus för Stockholms läns landsting på Hälsa, Vård och kollektivtrafik. Regional Utveckling och Kultur är områden som bättre sköts av kommun och stat samt i förekommande fall privata aktörer.

Långsiktigt vill jag se ett avvecklande av landstinget, ett helt privat ägande är i dagsläget ett för stort steg för Sverige och för radikalt. Men med ett avvecklat landsting skulle läkare och sjuksköterskor driva småskaliga vårdinrättningar i egen regi. Med en helt annan närhet till patienterna än idag, en kostnadseffektiv vård utan mycket byråkrati där läkare och annan vårdpersonal måste konkurrera om att ge en så god vård som möjligt till en så låg kostnad som möjligt.

Vilken av följande förslag för vården i Stockholms läns landsting är viktigast?

Helg-och kvällsöppet på vårdcentralerna
Det är ett intressant förslag som skulle öka tillgängligheten för en stor del av befolkningen, och dessutom tryggheten.

Tidigare insatser vid psykisk ohälsa
Det är en ”no-brainer”, efter att flera gånger haft det tvivelaktiga nöjet att ha sett effekterna av långa köer på nära håll, så borde det vara en självklarhet att det inte får finnas köer vid vården av psykisk ohälsa.

Högre lön till specialistsjuksköterskor
Det skall löna sig att vidareutbilda sig, och det skall dessutom vara ekonomiskt hållbart att göra det. Det är inte rimligt att dra på sig studieskulder som mer eller mindre aldrig kan återbetalas på grund av att lönen är för låg.
Det innebär sannolikt att det finns ett större problem, dvs. att utbildningen kanske är för lång och i så fall vad kan skalas bort för att bespara specialisterna en termin eller två i studieskuld? Det är en annan fråga, men väl värd att ha i bakhuvudet.

Vilket av följande förslag för kollektivtrafiken i Stockholms läns landsting är viktigast?

Inför fler pendelbåtar
Skärgården skall vara levande, året om, och för att det skall fungera måste det finnas en fungerande kollektivtrafik. Men även Stockholm Stad har en fantastisk tillgång som idag inte fullt ut används, vatten, sjövägen är långt ifrån utnyttja.
Jag är för en utveckling av infrastrukturen så att även bilen tillåts utrymme i länet, men med det är inte sagt att vi inte skall möjliggöra för alla andra att ta sig från punkt A till B. Således bör vi införa fler pendelbåtar för trafik både inom staden men även på linjetrafik i skärgården.

Öppna fler tunnelbanestationer
Ja, tunnelbanan har en står fördel mot många andra trafikslag, i mångt och mycket är den vädersäkrad. Det bör utnyttjas, samtidigt som man skapar redundans i linjerna när så är möjligt.

Lägre priser på periodkort
Om vi vill premiera kollektivtrafikspendlare, om vi vill se mindre övrig trafik i länet, så måste vi använda morot. De flesta är synnerligen medvetna om att man kommer mycket, mycket längre med morot än med piska.

Här nedan följer mitt resultat i partimatchningen:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.