Valkompass ( Riksdagen ) – Vad tycker Christopher Frantz (MED)

SVTs Valkompass – Riksdagen

En förmögenhetsskatt ska återinföras
Nej, det är ett mycket dåligt förslag, rent generellt är skatt på ägande och innehav fel.

Rutavdraget ska utökas kraftigt
Ja, det är ett mycket bra förslag som ger möjligheter för små och medelstora näringsidkare att utveckla sin verksamhet, växa och skapa jobb, vilket i sin tur skapar större skatteintäkter.

Amorteringskraven på bostadslån ska tas bort
Absolut inte, det är ett mycket dåligt förslag, vi skall snarare finns ut möjligheter att premiera de som väljer att amortera extra, helt enkelt för att vi måste minska belåningen som helhet.

Statens investeringsstöd till byggande av nya hyresrätter skall tas bort
Ja, det är ett mycket bra förslag, det hör inte till statens kärnuppgifter, och snedvrider marknaden som är bättre skaffad att sköta det på egen hand.


Sverige ska vara mångkulturellt
Det är lite som att ställa påståendet att året ska ha olika årstider, så vad avses egentligen?
Om mångkulturellt avser att alla personer som bor i landet skall ha möjlighet att ha olika uppfattning med avseende på ideologi, religion och kultur, JA.
Om man med mångkulturellt även menar att någon yttring därav skall ha tolkningsföreträde eller tillåtas att missionera och/eller värre i det offentliga rummet, NEJ.


Sverige ska ta emot färre flyktingar
Ja, det är ett mycket bra förslag, och det sticker i ögonen på somliga, men som tidigare nämnts många gånger, politik handlar om att ställa grupp mot grupp, även om det finns politiker som vill påskina annorlunda. Politik handlar om fördelning av medel. Om staten inte klarar sina kärnuppgifter, så skall den heller inte spendera pengar på saker som i sammanhanget dessvärre inte är nödvändigt.
Nödvändigt kanske ur en humanitär synvinkel, men samtidigt ohållbar ur en ekonomisk.


Böneutrop i offentliga miljöer ska stoppas
Ja, se mitt svar på frågan om ”Sverige ska vara mångkulturellt”.


Inträdesjobb med sänkt ingångslän ska införas för nyanlända
Ja, det är ett mycket bra förslag, på samma sätt som att vissa kommuner vill ha obligatorisk Svenskundervisning som villkor för bidrag.
Båda två, språket och första jobbet är nycklar till en fungerande integration, vi vill inte skapa medborgare som är beroende av staten utan starka individer som ges förutsättningarna att bidra till samhället.

Kvotering ska införas med minst 40% av vardera könet i börsbolagens styrelser 
Ett mycket dåligt förslag, jag förespråkar meritokrati, det är fullkomligt oväsentligt vilket kön du har eller bekänner dig till. Det är kompetens, och uteslutande kompetens som skall avgöra vilka som sitter i bolagsstyrelser avsett om styrelsen är kommunal, statlig eller privat.


Föräldraförsäkringen ska enligt lag delas lika
Nej, det är ett mycket dåligt förslag.
Föräldrarna skall själva få bestämma fördelningsförhållandet, det är inget staten skall lägga sig i.


Kulturen ska till större del finansieras av privata aktörer
Ja, det är en mycket bra idé, och skulle säkerligen förbättra försörjningssituationen för många konstutövare. Kulturstödet i sig hör inte till statens kärnuppgifter, och dessutom säkerställs en större mångfald i utbudet om kulturstödet ej är politisk styrt utan istället baserat på privat finansiering.


Arbetsförmedlingen ska avskaffas
Ja, det är ett mycket bra förslag, arbetsförmedlingen i sin nuvarande form tjänar bara som ett politiskt luftslott som inte presterar mot vad den kostar. Marknaden är och kommer vara bra mycket bättre skaffad att sammanföra arbetstagare/arbetslösa med potentiella arbetsgivare

Småföretag ska undanras helt från turordningsreglerna vid uppsägningar
Ja, det är ett ganska bra förslag i och med att du i ett litet företag har helt andra förutsättningar än större företag. Du kan för verksamheten ha ett betydligt större behov av en person som du rent av har behovsanställt. Det innebär i praktiken att ett dylikt förslag kan tjäna småföretagarna väl då de får en större flexibilitet i att anpassa sig efter förändringar på marknaden.


Skatten på arbete ska sänkas
Ja, vi skall inte straffbeskatta arbete, utan försöka få så många som möjligt i arbete och helst i privat sektor som rent praktiskt skapar värde enär den offentliga sektor, oavsett hur nödvändig den är i bästa fall är förvaltande men samtidigt en ren kostnad för staten.


Polisen ska prioritera att söka upp och avvisa asylsökande som fått avslag
Ja, asylsökande som fått avslag har fått avslag, dvs. ett nej är ett nej.

Avskaffa villkorlig frigivning så att dömda sitter strafftiden ut
Ja, det är ett mycket bra förslag, vi skall avskaffa både straffrabatter och den praxis som gör att man som fängelsedömd bara sitter av 2/3 delar av sitt straff.
Det samma gäller livstid, livstid är livstid, är livstid. Överklagan, ja, men livstid är livstid.

Tiggeri ska förbjudas
Ja, kort och gott ja.
Tiggeriet som sådant löser inte något samhällsproblem, utan det skapar snarare problem utan att på något sätt erbjuda en långsiktigt hållbar lösning för de personer som tvingas in i tiggeri eller reser till Sverige för att skapa sig ett uppehälle.


Skatten på flygresor skall tas bort
Ja, det är ett mycket bra förslag, eftersom skatten som sådan snedvrider konkurrensen. Hellre ett system som belastar flygbolagen direkt och inte är en skatt utan en avgift som omfördelar medel mellan de flygbolag som inte är klimatmedvetna till de som är det. Det är något som garanterat kommer driva marknaden till att få fram så klimatneutrala flygningar som möjligt.
Varför, jo, därför att vi behöver flyget, det är en väldigt effektiv och kostnadseffektiv infrastruktursatsning eftersom luftrummet inte i sig kräver underhåll är kostnaderna för underhållet av infrastrukturen dessutom knutet till respektive flygplats. Däremot skall vi som tidigare nämnt skapa de incitament som behövs för att marknaden själva skall driva igenom en övergång till mer och mer klimat- och miljö-neutrala flygbränslen.


Förbjud nyförsäljning av bensin- och dieselbilar från och med år 2025.
Det är ett mycket dåligt förslag, dessutom är dieselbilar eller dieselmotorer snarare, av en typ till vilka det redan finns bränslen som är tillverkade helt på förnyelsebara resurser. Utvecklingsarbetet skall stödjas, vi skall ge marknaden och medborgarna förutsättningar att minska sitt miljöavtryck, inte slå ihjäl dem.
Bilen är och kommer under överskådlig tid vara det mest effektiva transportmedlet för privatpersoner som inte pendlar i Stockholm mellan Medborgarplatsen och T-centralen. Det kommer garanterat ske förändring över tid, men i dagsläget är ett dylikt förslag som ovan ett rent politiskt luftslott och ett rödgrönt prestigeprojekt.


Engångsartiklar gjorda av plast skall förbjudas. 
Det är ett ganska dåligt förslag som förvisso har sina meriter. Skall vi göra något så skall vi i så fall se till att dessa engångsartiklar istället tillverkas av plastsorter som är biologiskt nedbrytbara och tillverkade av förnyelsebara resurser.


Kärnkraften skall byggas ut
Ett mycket bra förslag för att långsiktigt klara miljömål och energiförsörjning. Företrädelsevis bör satsningar göras på 3e generationen plus eller än hellre på 4 generationens kärnkraft. Den ligger en bit in i framtiden, men planen för hur Sveriges energiförsörjning måste vara långsiktig och inte bygga på kortsiktiga beslut som endast tjänar som politiska prestigeprojekt. Enförsörjningen måste vara redundant och ha en överkapacitet, det är inte bättre att avveckla allt vad kärnkraft heter och tvingas köpa in kolkraft istället, inte ens om man bara jobbar 6 timmar om dagen.


Ett skriftligt omdöme i ordning och uppförande skall införas i grundskolan
Ja det är ett mycket bra förslag, handling och konsekvens, det är mycket bra att tidigt i livet lära sig att ens handlingar får konsekvenser.


Religiösa friskolor skall förbjudas
Ja, jag anser att det är ett mycket bra förslag, Sverige är en sekulär stat och skall så förbli, medeltidsismer hör uppriktigt sagt inte hemma i ett upplyst samhälle. MEN med det är inte sagt att religion skall förbjudas, utan det jag säger är att religion oavsett vilken, inte skall ha en särställning i utbildningssystemet. Var människa skall få tro på precis vad han/hon vill, men religionen skall inte ha någon rätt att påtvinga medborgarna sin bekännelse.


Staten ska ta över ansvaret för skolan från kommunerna
Ja, jag anser att det är en bra idé, dels för att utbildningssystemet i sitt nuvarande tillstånd lämnar övrigt att önska, dels för att jag anser att utbildningssystemet ligger väldigt nära vad som kan anses vara en stats kärnuppgifter. Utan både väl utbildade och välutbildade, kritiskt tänkande och starka individer skapas en beroendeställning till staten som i praktiken blir ytterst skadlig för samhället som helhet.


Friskolornas möjligheter att gå med vinst ska begränsas
Detta är ett mycket dåligt förslag, varför mäts verksamheten över huvud taget utefter sin vinst, är det bättre att äska mer pengar på grund att man går med förlust. All verksamhet skall bedömas utefter sin produktion, inte efter vad den inte gör av med i fråga av ekonomi. Det kan tänkas ses som ett problem i sig, men om en privat skattefinansierad friskola producerar fler väl utbildade och välutbildade elever och samtidigt gör det till en lägre kostnad än dito offentlig, varför skall den straffas för det?


Arbetsgivaravgiften ska sänkas för företag i glesbygdskommuner
Detta är ett ganska dåligt förslag, som förvisso ser bra ut vid första anblicken, vi vill ju främja en levande landsbygd.
Men rent generellt, vi skall inte ägna oss åt politisk omfördelning och därigenom skapa ytterligare problem. Vi skall sänka arbetsgivaravgifterna generellt så att det är attraktivt att anställa, på så sätt kommer fler i arbete och fler medborgare får chansen att bidra till samhället med sin skattesedel.

Ändra strandskyddslagen så att det blir lättare att bygga strandnära
Ja, det är ett ganska bra förslag i betydelsen att strandskyddet som sådant, dessvärre inte vara ett särintresse. En definitivt viktig del i beslutsprocessen, men  inte ett särintresse.

Omfördela mer pengar från rika till fattiga kommuner
Nej, det är ett mycket dåligt förslag, ännu en gång, politisk omfördelning av pengar är rent skadlig och kostar mer än vad det ger tillbaka.
Skapa istället incitament för den privata sektorn att bygga verksamheter i de som förslaget benämnet fattiga kommuner så kommer skatteintäkterna öka.

Sverige ska bli medlem i NATO
Ja, det är ett bra förslag, vi skall höja försvarsanslagen successivt till 2,5% av BNP, och ansöka om medlemskap i NATO. Vidare ska vi försöka lägga Ådalen 1931 bakom oss och låta Försvarsmakten vara en naturlig del av samhället igen.


Sverige ska lämna EU
Nej, det är ett ganska dåligt förslag, men det har meriter. Den utveckling EU har tagit mot en federal stat, är skadlig. EUs detaljstyrning i frågor som både resp. stat och marknaden är bättre skaffade att sköta själva, är skadlig. Men vi måste vara en del av EU för att ha en chans att på verka den riktning som unionen tar. Jag ser EU som en organisation vars uppgift bör vara att skapa samförstånd och samordning mellan länderna i unionen, men även här ägnas mer tid åt identitetspolitik, omfördelningspolitik, politiska luftslott och prestigeprojekt. Men som jag skrivit ovan, för att försöka påverka det måste vi vara med i unionen.


Staten ska ta över ansvaret för sjukvården från landstingen
Ja, det är ett riktigt bra förslag i betydelsen att landstingen utvecklats till en kostsam koloss som inte sköter sina åtaganden. Landstinget skall avvecklas, marknaden öppnas upp för privata aktörer och byråkratin avvecklas. Ingen skall dö i en kö som det så träffande har uttryckts.


Ett tredje kön skall införas för de som varken känner sig som man eller kvinna
Detta är ett ganska dålig förslag, jag förstår att det har meriter, men det kommer inte ge de effekter som man vill uppnå.
Det är till och med sannolikt att det skulle kunna innebära direkta problem för den enskilde individen som vill identifiera sig som det tredje könet.
Jag ser dessvärre på förslaget som ett rent utbrott av identitetspolitik, något som jag inte anser hör hemma i ett jämlikt samhälle.


Vilka av följande områden skall prioriteras i statens budget

Jag anser att staten skall fokusera på sin kärnverksamhet, med det menar jag skydda medborgarna från yttre och inre hot, tillhandahålla förnuftsbaserad utbildning, ge vård och omsorg till de som behöver, upprätthålla en smidig infrastruktur, säkerställa effektiv energiförsörjning och tillhandahålla grundläggande socialförsäkringar, såsom grundläggande sjukförsäkring och pension.

Jag väljer därför att inte kryssa i dessa rutor, helt enkelt för att flera hör ihop.

Kort och gott vill jag ha ett välfärdssamhälle med en bantad och vässad stat där kärnverksamheten fungerar och där skatten är lägre.
En av de saker vi måste göra för att uppnå det målet är att ersätta de broilerpolitiker som idag sitter i våra politiska församlingar med folk med yrkeserfarenhet!

Här nedan följer mitt resultat i partimatchningen:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.