Sänk skatten, vässa staten, få ekonomin att växa!

Debatten har inte förändrats speciellt mycket över årens lopp.

Margaret Thatcher, en politiker med yrke, höll ett tal vid det konservativa partiets partikongress 1983. Det är ett tal som jag mer eller mindre hade kunnat hålla själv idag och detta blir mitt bloggutkast till vad som kunnat utmynna i min version av det talet hade jag skrivit det själv.

Margaret Thatchers tal finns som länk nedan och min version är kraftfullt inspirerat av hennes.

I sitt tal sade Margaret att en av de stora debatterna i vår tid handlar om hur mycket av dina pengar staten skall spendera och hur mycket du borde få behålla för att spendera på din familj. Vår tid har bevisligen inte förändrats nämnvärt över årens lopp, den skulle rent av kunna ha stått still.

Margaret menade, precis som jag gör idag, att det är ett obestridligt faktum att staten inte har någon annan källa till pengar än det värde som dess medborgare skapar och de pengar som de tjänar.

Kort ock gott, vill staten spendera mer så måste den låna av medborgarnas besparingar eller genom att beskatta medborgarna mer.

Det är ett under att det fortfarande finns personer, politiker, som tror på att det är någon annan som betalar. Som inte förstår att denne ”någon” i själva verket är du, jag, vi, dvs. alla som betalar skatt. Det är ett under att det fortfarande finns personer och politiker som tror på att det finns offentliga pengar. Det finns inga andra pengar än skattebetalarnas pengar.

Vi kan inte uppnå ett större välstånd genom att hitta på fler och fler offentliga projekt oavsett hur gigantiska vi gör dem. Man blir inte rikare genom att beställa ännu ett checkhäfte från banken. Inte heller har någon nation blivit mer framgångsrik genom att beskatta sina medborgare utöver deras förmåga att betala.

Vi har en skyldighet att se till att var krona vi beskattar medborgarna på spenderas klokt och bra. Något som jag är övertygad om att även Gustaf Möller(1884-1970) glatt skulle skriva under på.

Speciellt som han tillskrivits citatet: 

”…Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket…”

Att värna skattebetalarnas ekonomi och samtidigt slå vakt om statens kärnverksamhet, det är vår skyldighet. Två behov, mellan vilka det måste vara balans.

Hur trevligt skulle det inte vara, hur populärt, att kunna säga att vi skall spendera mer på ena eller andra.

  • Men någon måste hålla budgeten i balans.
  • Varje företag måste göra det.
  • Varje privatperson måste göra det.
  • Alla regeringar borde göra det.
  • Medborgerlig Samling går till val på att göra det.

Kräv förändring den 9e September!

Medborgerlig Samlings skattepolitiska program:

– https://www.medborgerligsamling.se/medborgerlig-samling-presenterar-skattepolitiskt-program-vill-ha-kraftigt-sankta-skatter/

Länk till Margaret Thatchers tal till den konservativa partikongressen 1983: https://www.youtube.com/watch?v=xvz8tg4MVpA
#politikerMEDyrke #MEDval18 #SvPol #MEDs_sjökapten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *