Äntligen!
Det är sorgligt att behöva säga det, äntligen, men nu kan rimligen inte någon längre blunda för situationen och dess allvar.
Vi har över årtiondena blivit allt mer reaktiva i Sverige, att agera innan något verkligen bevisat redan inträffat och helst är bevittnat av tre av varandra helt ”oberoende” politiskt korrekta källor är omöjligt. Vägen till detta bevittnande går vanligen från förnekande, projicerande via uttalande om käbbel och ogillande till erkännande av naivitet.
Från och med ikväll, onsdag, äntligen, så benämner WHO utbrottet av COVID-19 en pandemi. Vad innebär det för oss i Sverige ?
Det innebär att ingen rimligen kan blunda för situationen och dess allvar!
Vi kan bara hoppas på att våra myndigheter, dess tjänstemän och våra politiker i sin krisplanering har överskattat den potentiella effekten av COVID-19s kommande framfart i vårt samhälle. Att de har tagit höjd för denna influensa som är långt ifrån vanlig.
COVID-19 är nu ett faktum, vi har inhemsk spridning. Sveriges första bekräftade dödsfall som följd av inhemsk smitta inträffade tidigare idag på Karolinska Sjukhuset i Huddinge vilket bekräftades av Per Folin Smittskyddsläkare, Region Stockholm.
Regeringen har i sin tur, idag efter påtryckningar fattat beslut om att försöka begränsa effekterna av den lurande lågkonjunkturen som även den är förstärkt av virusutbrottet över världen. Man har samtidigt beslutat om att folksamlingar och evenemang med mer en 500 deltagare förbjuds.
Folkhälsomyndigheten genom statsepidemolog Anders Tegnell sade, även han idag, att även om myndigheten höjde risknivån för allmän spridning från ”måttlig” till ”mycket hög” i tisdags så är ”…faktisk samhällsspridning är fortfarande inte bevisad…”. Han menar vidare att ”…Än så länge har vi väldigt liten, om någon alls spridning i samhället…”. Det känns tryggt, speciellt som han senare under samma presskonferens säger att det inte finns några rekommendationer kring kollektivtrafik då ”…Det är inte en högriskmiljö så långt vi kan bedöma…”
Det är tydligt att Folkhälsomyndigheten uppfunnit en egen tolkning och betydelse av vad inhemsk smitta är och betyder. Man har t.o.m. tagit frågan så långt att man hävdar att WHOs tolkning av begreppet är felaktig och att WHO spridit falsk information om huruvida vi har inhemsk smitta i Sverige. Medan denna diskussion om semantik pågår i Sverige har Italien och Danmark reagerat, möjligen lite sent, men de har reagerat, de söker minimera spridningen för att sjukvården skall hinna med. De försöker skademinimera för att inte effekterna skall bli mer kännbara eller katastrofala än vad de måste bli.
Personer kommer att dö, kanske inte du, kanske inte jag, men personer kommer att dö. Jag har nära, kära och vänner i riskgrupper, det har säkert du också. Att inte agera i tron att det inte drabbar mig är bland det mest egocentriska jag kan tänka mig. Att inte agera, att inte vidta mått och steg för att minimera min egen inverkan på spridningsförloppet är att vara egocentrisk och direkt samhällsfarlig.
Att vänta tills din influensa är ett faktum är en rent reaktiv hantering av verkligheten, det är att spela högt. Du kanske inte alls kommer känna av den, men din farmor eller morfar kanske dör i sviterna av influensan som du knappt märkte av.
Oavsett om samhällets åtgärder är tillräckliga eller ej så kan vi dra vårt strå till stacken.
Det finns ingen vinst, varesig för dig eller samhället om du får panik och likt en yr höna springer i vänstervarv i väntan på en möjlig bila. Håll huvudet så kallt du kan, dra ditt strå till stacken och visa hänsyn till din omgivning.
- Stanna hemma om du är sjuk !
- Tvätta dina händer flera gånger om dagen som om om du precis skurit chili och skall ta ut kontaktlinserna. I brist på den möjligheten använd handsprit.
- Om du hostar eller nyser, gör det i armvecket, inte i händerna eller rakt ut i luften.
- Träna på att inte röra dig själv i ansiktet. ( DET är svårt ! )
- Undvik handskakningar, begränsa den fysiska kontakten, kramas kan vi göra när vi inte riskerar att bidra till smittspridning.
- Fyll på skafferiet och hämta ut läkemedel så att du inte behöver gå ut mer än absolut nödvändigt om du skulle bli sjuk.