Vilken av följande politiska frågor tycker du är viktigast just nu ?

Lag & ordning eller Invandring eller Sjukvård eller Integration eller Ekonomi
eller Skola & Omsorg eller Miljö eller Äldreomsorg eller Jobb eller Försvar

Varför skall det handla om det ena eller andra ?

Självklart är valet 2018 en folkomröstning, men inte om varesig välfärd eller migration, ej heller om lag & ordning eller sjukvård.

Varför inte göra något drastiskt och droppa ”eller” den 9e September 2018.

Det värsta med politik är att, hur man än gör så ställer man människor och grupper mot varandra. Det går inte att komma ifrån. Politik handlar trots allt om prioriteringar och fördelning. Att lappa och laga utan en helhetssyn eller vilja att se helheten resulterar bara i att man i bästa fall lindrar symptom. Och däri ligger något av det jag ser på som ett problem i Sverige, eller är det utmaning vi skall kalla det numera, eller käbbel ?

Svensk politik har de senaste 50 åren, generellt, kännetecknats av en tydlig avsaknad av långsiktighet, det är ett lite slitet ord, men ge mig en chans att förklara. Sverige satsade hårt på att rädda varvsindustrin, minst lika hårt på att premiera fordonsindustrin. Andra exempel är Miljonprogrammet, Kärnkraftsfrågan & Bankkrisen. Sverige har satsat enorma summor på prestigeprojekt som ser rysligt bra ut på pappret, men som inte håller för tidens gång och granskning.

Givet är det lätt att kritisera när man har förmånen att kunna bedöma resultatet av tidigare satsningar en massa år senare.  MEN, de exempel jag tar upp är reaktioner på att något har inträffat. Det är nästintill en fråga om hönan och ägget, men de senaste 50 åren har svensk politik handlat om att reagera. Det råder däremot en brist på agerande.

Vart är Sverige påväg, hur ser vi på och hur vi önskar att våra barn och barnbarns Sverige skall se ut och fungera ?

För mig är det en förutsättning att man vet var man befinner sig, nästa steg är att sätta ett långsiktigt mål. Därefter genomföra en kursplanering, så att man styr mot målet utan att gå på de politiska grynnorna på vägen. Politik kan inte vara 3 årig oräknat valfläskåret, det ger ingen som helst långsiktighet, även om det kanske ser bra ut i valrörelsen.

Det handlar i och för sig inte bara om att veta var man är, vart man är på väg och hur man tar sig dit. Det handlar också om att veta vad man har för målsättning, hur man tänker sig uppnå målet och vad man har för resurser för att genomföra det man tänkt sig. Kort och gott: Mål, Metod och Resurs.

Dessutom sägs det ibland att man skall ha ett övergripande varför, ett ”Why”, alltså varför finns man till som organisation, företag och/eller vad har man för syfte med sin existens. Mycket av detta tänker vi inte ens på utan det sker omedvetet. Men vad händer om vi förlorar vårt ”varför”, när vi är oklara över våra mål, letar efter metoder att dölja att vi inte vet var vi är och utnyttjar resurser vi inte har. Är det då man blivit etablerad politiker?

För strax över ett år sedan slutade jag knyta näven i fickan.
För strax över ett år sedan avslutade jag mitt medlemskap i Moderaterna.
För strax över ett år sedan engagerade jag mig för förändring, och blev medlem i Medborgerlig Samling(MED).
Jag har sedan dess haft förmånen att tillsammans med många #politikerMEDyrken arbeta med partiets politikutveckling.

Den 9e September kräver jag förändring,
Den 9e September kan du kräva förändring,
Den 9e September är det ditt engagemang, din röst som avgör Sveriges framtid.

Engagera dig för förändring och kom MED du också!

Medborgerlig Samling har presenterat ett övergripande idéprogram, samt sakpolitiska program för:

Demokratipolitik
Försvarpolitik
Integrationspolitik
Marknadspolitik
Migrationspolitik
Miljöpolitik
Rättspolitik
Skattepolitik
Skolpolitik
Universitets och Högskolepolitik

Därtill en skuggbudget värdig en opposition.

Politik handlar om prioritering och fördelning, och det är omöjligt utan att ställa grupp mot grupp.

Därför anser jag att valet 2018 måste få lov att bli en folkomröstning:

för en stat som koncentrerar sig på sina kärnuppgifter
mot identitetspolitik och tjänstemannaaktivism
för  säkerställande av medborgarnas trygghet och säkerhet
mot kortsiktighet och slöseri med offentliga medel
för att stärka individen i samhället och värna yttrandefriheten

#politikerMEDyrke #MEDval18 #SvPol #MEDs_sjökapten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *