MP:s hot – för att gå vidare med tågen

Jag tycker att det är synnerligen bakvänt att i förväg bestämma sig för en teknik som redan har över 50 år på nacken. Givet har höghastighetstågen tjänat sina brukare väl, men till och med Japan som får anses vara ett föregångsland i sammanhanget lämnar återvändsgränden och satsar nu på MagLev tekniken.

Att nu i Sverige plöja ned miljarder i en teknik som redan när den står klar är förlegad kan ifrågasättas. Man skulle kunna tänka sig något så drastiskt som att titta på vad samma miljarder kan ge infrastrukturen om vi bara bräddar vyerna lite. Och varför skulle inte Sverige kunna göra det, när våra grannländer bevisligen arbetar på det.

Vi behöver en infrastruktur, en teknik som som tål nordiska väderförhållanden, som kan konkurrera med det energieffektiva tåget samtidigt som det konkurrerar med tidseffektiva flyget.

Jag tror det finns ett svar på vårt behov och jag är säker på att det svaret långsiktigt kommer stavas Hyperloop.

Det är ingen hemlighet att våra järnvägar behöver underhåll, det behövs dessutom kapacitetshöjande åtgärder, dvs volymökning, inte hastighet. Det är inte heller en hemlighet att om vi underhåller infrastrukturen så kommer järnvägen i många år framåt tjäna oss.

Men jag förstår att det behövs hot från MP, de vill bygga ett nytt prestigeprojekt, ett nytt Göta Kanal. De vill med dettta prestigeprojekt lägga en ny våt filt över politiken så att inte bilden av den imaginära verkligheten krakelerar allt för mycket. Hotet från MP utgör den aldrig stelnande butylmassa som håller samman sverigebilden. Låt valet den 9e september bli det lösningsmedel som löser upp låsningarna i Sveriges riksdag, det lösningsmedel som rengör sverigebilden från MPs butylmassa.

Det är först när vi ser verkligheten för vad den är, vi kan reparera de skador som finns och skapa grundförutsättningarna för en väl fungerande infrastruktur och ett hållbart samhälle.

Höghastighetsbanorna utgör inte en långsiktigt hållbar infrastruktursatsning.

MP:s hot – för att gå vidare med tågen. ( artikel i Expressen )
https://www.expressen.se/nyheter/mps-hot-for-att-ga-vidare-med-tagen-/

#MEDval18 #infra_pol #SvPol #Höghastighetsbana #Hyperloop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *